Atelierul "Tradițiile și Tranzițiile" (III), 07 decembrie 2018, orele 18.00- 20.00, Vila Lucilla, Strada Romain Rolland, nr. 7, Craiova.


-->






Asociația AX, CCSDD (Facultatea de Științe Sociale a UCV) şi Antropo-Lit (Facultatea de Litere a UCV) vă invită să participați vineri, 7 decembrie 2018, orele 18.00, la Vila Lucilla, pe strada Roumain Rolland nr. 7,  la atelierul public Tradițiile și Tranzițiile. Atelierul va pleca de la o prezentare teoretică introductivă prin care urmărim scoaterea în evidență și depășirea uneia dintre erorile naturaliste cele mai răspândite, care a influenţat concepțiile comune și științifice despre tradiție: confundarea tradiției, ca mecanism spontan și complex de transfer social-istoric al bunurilor culturale, cu  bunurile însele, care fac obiectul acestui transfer, confuzie care pe lângă faptul că ne împiedică să înțelegem modul în care se desfăşoară în realitate procesele de schimbare culturală, mai are și efectul nefast de a încuraja atitudinile și politicile intervenționiste în câmpul fenomenelor culturale tradiționale. Depășirea acestei confuzii ne va ajuta să înțelegem că tradițiile conduc, prin mecanismele lor specifice, la un inerent proces evolutiv de transformare lentă și selectivă a bunurilor transferate și că aceste mecanisme nu pot funcționa cu adevărat eficient decât într-o societate pluralistă, deschisă și liberală. Totuși, în foarte multe cazuri, aceste mecanisme spontane de transmitere sunt tulburate, frânate, uneori chiar blocate, prin acțiunile politice ale unor diverse grupuri sociale de presiune, fie majoritare, fie minoritare, care urmăresc cu bună știință să modifice în forță ordinea complexă de funcționare (non-rațională și non-instinctuală) a tradițiilor, încât acestea să ajungă să intre în acord cu interesele și concepțiile lor conservatoare ori progresiste. Bruierea, împiedicarea ori blocarea funcționarii acestor mecanisme de transmitere, prin diversele politici constructiviste ale grupurilor de presiune, conduc în mod inevitabil la alterarea, pierderea de sens și, în cele din urmă, la destructurarea bunurilor transferate, generând crize culturale pe termen lung, recrudescențe instinctuale și atavisme colective.


Bibliografie:
Friedrich Hayek, Constituția Libertății, Institutul European, Iași, 1997.
K.R. Popper, În căutarea unei lumi mai bune, Humanitas, București, 1998.
H.H. Stahl, Eseuri critice, Minerva, București, 1983.
Edward Shils, Tradition, The University of Chicago Press, Chicago, 1981.



 Prezentarea teoretică va fi urmată de un program muzical oferit de către mezzosoprana Miruna A. Zanfir, care va intepreta,  Din vise dragi, poeme de Sabin Pautza, precum și aria Voyez-la sous son évantail din Les Contes d’Hoffmann de Jacques Offenbach, de foarte tânăra Sara Turea, care ne va cânta la pian câteva din cântecele Mariei Cernovodeanu, și de către pianistul Lucian Suchici, care va interpreta Scherzo nr. 3 de  Frederich Chopin. Întâlnirea va continua, așa cum ne-am obișnuit,  cu discuțiile tematice colective.  


Miruna Anamaria Zamfir s-a născut în septembrie 1995, într-o familie de muzicieni. A luat contact cu scena Operei din Craiova ca membră a corului de copii al Liceului de Arte                  „Marin Sorescu”, pregătit de prof. Eugenia Manole, în titluri care includeau acest tip de formație: „Contesa Maritza”, „Dramă la Mânăstire”, „Carmen” etc.
 În 2014 a absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu”, la secția Canto clasic, clasa prof. Adrian Ghidiceanu. În 2018 obține licența la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Canto clasic, clasa prof. univ. dr. Mircea Sâmpetrean. După absolvirea primului an, începe să frecventeze cursurile de măiestrie ale sopranei Marina Krilovici (Grecia, 2015, 2016 – București 2017), fructificând șansa de a fi acceptată – în urma unei audiții – să facă parte dintre beneficiarii sfaturilor, experienței și marii calități umane a celebrei cântărețe românce.
 În timpul studenției, ca membră a Coralei Regale Tranvilvană și în Cappella Transylvanica, susține concerte în Cluj-Napoca, apoi ca solistă în Asociația Sieberburgen Opera, recitaluri în Cluj-Napoca și Sighetul Marmației.
În decembrie 2015 susține partitura solistică a „Gloriei” de Francis Poulenc, la Academia de Muzică, concertul aducându-i o invitație în Coreea de Sud, unde, în mai 2018 este prezentă alături de Nanum Jeju Orchestra, într-un concert liric.
În noiembrie 2018 participă la Concursul Național de Interpretare Scenică LAURI, aflat la a III-a ediție, în Cluj-Napoca, obținând premiul I.



Data: 07 decembrie 2018, ora 18.00.
Ora: 18.00 – 20.00
Locație: Vila Lucilla, strada Romain Rolland, nr. 7, Craiova.
Invitați: mezzosoprana Miruna A. Zanfir și pianista Sara Turea 
Organizatori: Lucian Suchici, Gabriel Nedelea și Cristinel Trandafir
Preț: gratuit
Durată: 2h/întâlnire