Şcoala de Vară de la Sâmbăta de Sus ( ediţia a IX-a) cu tema ,,Libertate şi necesitate în filosofia secolului 17: Leibniz, Hobbes, Spinoza”




Centrul de Cercetari Sociale si Dezvoltare Durabila al Facultatii de Stiinte Sociale a UCV, Societatea Leibniz din România si Catedra de Filosofie a Universitatii din Craiova va invita la Şcoala de vară de la Sâmbăta de Sus, editia a IX-a, ediţie ce va avea ca tema ,,Libertatea şi necesitatea în filosofia secolului 17: Leibniz, Hobbes, Spinoza”. 



Perioada: 7 - 13 iulie
Loc: Academia Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov

Descriere: 
Fascinanta temă a libertăţii marchează o etapă importantă odată cu teoriile susţinute de Leibniz, Hobbes şi Spinoza. Leibniz este adeptul celebrei teorii a optimismului filosofic, dat fiind că omul este liber în ciuda multor piedici venite dinspre natură, Dumnezeu, legi etc.; Hobbes susţine libertatea într-o strânsă legătură cu manifestarea unei puteri absolute a suveranului; iar Spinoza face din libertate mai mult sau mai puţin o înţelegere a necesităţii. 

Dintre temele abordate amintim: 
- libertatea omului 
- libertatea lui Dumnezeu de a crea sau de a nu crea lumea 
- felurile libertăţii şi necesităţii 
- cât de constrângătoare sunt constrângerile venite din natură
- libertate, voinţă, suflet 
- libertate, predeterminare, preştiinţă etc. 

Şcoala de vară este deschisă oricărui iubitor al filosofiei, oricărui pasionat de dialog raţional, dar şi tuturor celor care îndrăgesc natura.



Program:
Şcoala de vară este deschisă oricărui iubitor al filosofiei, oricărui pasionat de dialog raţional, dar şi tuturor celor care îndrăgesc natura. 

Persoane de contact: conf. univ. dr. Adrian Niţă: adriannita2010@yahoo.com